Mei 2016: een maand vol strubbelingen…..

      Reacties uitgeschakeld voor Mei 2016: een maand vol strubbelingen…..

Vanuit het hart van Frankrijk waar het dagelijks leven rustig voortkabbelde ondanks stakingen, blokkades en brandstoftekorten en overvloedige regenval. Ach…de Fransman sleept nog steeds dagelijks zijn stokbroodje mee naar huis en ziet het allemaal gelaten aan. Natuurlijk is er veel media-aandacht voor de arbeidsonrust maar ook voor de gewone dagelijkse dingen zoals….

ScreenHunter_333 May. 28 16.20

 

 

Rugby…volkssport nummer 1 hier in het hart van Frankrijk…

 

 

ScreenHunter_334 May. 28 16.20

 

Een trein die urenlang stilstond…

 

ScreenHunter_334 May. 28 16.21

 

En waarschuwingen voor hele zware onweersbuien…

 

De meimaand: voor ons in ieder geval altijd een drukke maand!! De eerste gasten komen weer en alles moet weer in gereedheid worden gebracht voor de zomer. Klussen in overvloed, dus begonnen we eerst maar eens met een van de belangrijkste klussen: het uit de winterslaap halen van het zwembad. Het winterzeil moet er namelijk weer afgehaald worden en dat heeft een fors gewicht en mag geen ‘water maken’ anders wordt het een grote waterzak. Dus borduurden we voort op de manier van september toen we het stukje bij beetje deden en dat gaf het volgende resultaat: (voor de oplettende kijker…er zit een zg. ‘springertje’ in het filmpje en dat kwam omdat cameraman Hans vergeten was de record-knop in te drukken….GROTE KLASSE….. Hans)

2016 05 04 01 (800x600)

 

 

Dit paar cm grote nieuwsgierig aagje heeft het allemaal goed kunnen bekijken….en keurde het allemaal goed….

 

Bij ons zijn de gasten uiteraard van harte welkom maar soms krijg je wel eens gasten die niet zo erg welkom zijn. En dat gebeurde zo rond Hemelvaartsdag, we kwamen terug van een rondje fietsen en thuis aangekomen hoorden we een enorm gezoem. Naar boven kijkend was het snel duidelijk waar het gezoem vandaan kwam: een enorme zwerm bijen had besloten om ons huis uit te kiezen als verblijfplaats. In de schoorstenen en onder de pannen vonden ze het prima toeven. Nou zijn bijtjes uitermate nuttig voor de natuur en totaal niet agressief, zo af en toe daalden er een paar af in de schoorstenen en vlogen vrolijk binnen rond en dan zet je even de raam open en ze zijn weer weg. Maar om nou te gaan nestelen onder de pannen en de schoorstenen gaat wel erg ver want…bijen produceren honing en dat is een zoet spulletje wat weer allerlei ongenode gasten kan aantrekken. Dus de houtkachels maar eens flink laten branden om ze uit te roken. Buiten was het ook nog eens goed warm dus stoken met alle ramen open want het huis voelde als een sauna aan. Maar….ook dat plus nog allerlei andere diervriendelijke foefjes hielpen allemaal niet. Er bleef een hardnekkig gezoem in de schoorsteen te horen. Dus toen maar professionele hulp ingeschakeld en die rukte met zwaar materieel uit om ons te ontdoen van de abeilles want dat is het Franse woord voor bijen. Het A(beilles) team verscheen dus op de proppen op een hele vroege zondagachtend…..

brandstofschaarste frankrijkEn…..Frankrijk zal Frankrijk niet zijn als er niet weer eens gestaakt word. Dit keer gaat het om het arbeidsrecht: de regering wil de ontslagregelingen versoepelen, de 35 urige werkweek moet worden aangepast etc etc. In Nederland kabbelt dan heel rustig het poldermodel voort maar hier dus geen ‘campagne’ model noch een ‘montagne’ model maar de hakken gaan in het zand, de vakbonden zetten hun stekels op en er volgen grote felle demonstraties in de steden.

demonstraties frankrijk

Er wordt gestaakt en geblokkeerd zo ook dus bij de olieraffinaderijen. En dat betekent al snel brandstofschaarste, lange rijen bij de pompstations maar ook verhoging van de brandstofprijzen. Tsja…. wie tref je nou daarmee eigenlijk het meest??

 

 

2016 05 20 01 (800x600)

 

 

Hier werd het bijltje er ook bij neer gegooid maar zonder grote gevolgen….

 

2016 05 15 01 - kopie (800x600)

 

En als je dan toch het bijltje erbij neergooid ga je maar eens een stukje fietsen daar heb je in ieder geval geen brandstof voor nodig. Hans was na lange tijd weer eens op pad gegaan maar vroeg zich al vrij snel af waar de bezemwagen bleef….

 

2016 05 23 01 (800x600)Als in mei de zitmaaier er zo bijstaat dan is het GROOT ALARM. Het gras groeit als een gek in mei en dus moet er heel veel gemaaid worden en kan je geen problemen hebben met je zitmaaier. Maar….die kwamen er dus wel. Een zeer mysterieus probleem…iets met de electronica en de koppeling…want de maaimessen stopten er zomaar spontaan mee…..en deden het dan weer wel….en dan weer niet.

2016 06 01 04 (800x600)

Het gevloek en getier was 2 dorpen verder nog te horen dus…..goede reden om de zitmaaier-ambulance maar weer eens voor de dag te halen en de patient af te voeren naar het zitmaaier-ziekenhuis….

2016 05 15 02 - kopie (800x600)

 

 

en het ‘kleine broertje’ maar weer eens uit het stof gehaald om de meest noodzakelijke plekken toch nog even te kunnen ontdoen van het steeds maar langer groeiende gras….

 

2016 05 16 01 (800x600)

 

En garde dus….ook met de bosmaaier en uiteraard gezichtsbeschermer tegen het voortwoekerende gras….

 

 

2016 05 17 01 (800x600)

 

En nog ‘keer en garde als een volleerde 4e musketier (was dat niet Athos?…fijne huiskamervraag is dat trouwens)  maar nu met Greenpeace uitrusting om de hele hardnekkige Fransche plantjes wat ‘water’ te geven….

 

2016 05 24 01 (800x600)En dan waren er deze maand ook nog de hulptroepen!! De zoon van neef-Theo (neef van Hans) moest samen met een klasgenoot een stage in het buitenland gaan lopen voor hun opleiding. Volgens neef-Theo een totaal kansloze en nutteloze opgave omdat de stage eigenlijk geen duidelijk doel had, maar een hele vage omschrijving. We zullen niet verder ingaan op de Nederlandse onderwijsproblematiek maar neef-Theo kwam in ieder geval op het lumineuze idee om dan de handjes maar eens lekker een paar dagen te laten wapperen bij neef-Hans…. in France. Nou is er hier altijd meer dan werk genoeg en zeker in mei zijn een paar extra handjes altijd zeer welkom.

2016 05 25 01 (800x579)

 

Uiteraard werkte de Patron ook volop mee….

2016 05 24 02 (800x600)

 

 

 

En houden de opzichters de boel nauwlettend in de gaten…

2016 05 26 02 - kopie (800x600)

 

 

 

Na gedane arbeid is het goed….

2016 05 27 01 (800x600)

 

 

En na een kleine week werden de hulptroepen weer keurig netjes afgeleverd op het vliegveld van Clermont-Ferrand….

2016 05 26 02 (800x600)

 

 

 

Dus bij deze Teun en Sil….hartstikke bedankt voor jullie hulp!!

 

2016 05 31 03 (800x600)

En was deze maand al niet een topper voor wat betreft het weer op het einde van de maand ging het echt helemaal mis. De laatste dagen van mei en begin juni kenmerkten zich door hevige regenval….bijna 1 week lang onophoudelijke regen.

2016 05 31 02 (800x600)

 

Gelukkig hier geen ernstige schade afgezien van overlopende goten die de enorme regenval op sommige momenten niet meer aan konden.

 

 

2016 05 31 01 (800x600)

 

Bijna elke dag water uit het zwembad pompen terwijl je normaal in deze tijd blij bent met een buitje zodat er weer wat aangevuld word….

 

 

2016 06 01 02 (800x600)

 

Hier beneden aan de heuvel worden kleine kabbelende beekjes die normaal 20 cm breed zijn plotseling kolkende stromen en dreigen de weg de overspoelen….

 

2016 06 01 03 (800x600)

Dus wegafzettingen in overvloed en gelukkig bedenkt daarbij een Franse ambtenaar achter zijn buro,  wat ongetwijfeld volgestapeld is met papieren,  dat er ook een A4-tje aan zo’n wegafzetting gehangen moet worden in de gutsende regen…..ECHT heel handig bedacht!!!

 

We wachten gewoon maar rustig op betere tijden en vooral beter weer!!

Tot volgende keer,

Hans en Helmi

 

Print Friendly, PDF & Email
www.pdf24.org    Send article as PDF